Web Analytics Made Easy - Statcounter

به گزارش ایکنا طرح شفافیت آرای نمایندگان بالاخره پس از حدود یکسال بررسی و اصلاحات قرار است این هفته به صورت ویژه در صحن علنی مجلس مورد بررسی نمایندگان قرار بگیرد. این طرح در ۱۲ ماده است که می‌توانید متن نهایی آن را اینجا ببینید.

براساس گفته‌های محمدباقر قالیباف، در نطق پیش از دستور خود در جلسه علنی ۱۱ مهر، مجلس شورای اسلامی «هدف این طرح این است که علاوه بر شفافیت آرای نمایندگان در حوزه‌های بسیار مهم، فرآیندهای تصمیم‌سازی مجلس را نیز شفاف کند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

در صورت تصویب نهایی در این طرح، جلسات کمیسیون‌ها به صورت علنی برگزار می‌شوند و برای پخش این جلسات از طریق صدا و سیما بستری قانونی فراهم می‌شود. حاضران، غایبان و آرای نمایندگان در جلسات کمیسیون‌ها به صورت عمومی منتشر می‌شود و جلسات بررسی طرح‌ها و لوایحی که مطابق اصل ۸۵ قانون اساسی در کمیسیون‌های تخصصی یا مشترک مورد بررسی و تصمیم‌گیری قرار می‌گیرند به صورت علنی برگزار می‌شوند. گزارش مأموریت‌های کاری نمایندگان و مشروح مذاکرات ظرف یکماه در اختیار عموم قرار خواهد گرفت.»

محمدحسن آصفری، نایب رئیس کمیسیون امور داخلی کشور و شوراها، در گفت‌وگو با ایکنا، درباره کلیت طرح شفافیت آرای نمایندگان و معایب و مزایای این طرح گفت: موضوع شفافیت باید در همه بخش‌ها و حوزه‌ها از جمله مسائل مالی و حقوقی شکل بگیرد. مجلس شورای اسلامی براساس همین اعتقاد شفافیت را از خودش آغاز کرده و براین مبنا این موضوع از حدود یکسال پیش در مجلس مطرح شد و سرانجام پس از کش و قوس‌های زیاد به یک متن نهایی رسید که آنطور که اعلام شده قرار است این هفته در صحن علنی مطرح شود.

مجلس شفافیت را از خودش شروع کرده
وی افزود: شروع این کار از مجلس می‌تواند مقدمه‌‌ای برای تسری شفافیت به دولت، قوه قضاییه، شورای انقلاب فرهنگی، شورای اقتصاد و سایر شوراها در سطح کلان، شود و مردم در جریان روند تصمیم‌گیری‌ها و اقدامات و فرآیندهای طی شده در مجموعه نهادهای کشور شوند.

آصفری اظهار کرد: به اعتقاد من شفافیت در همه حوزه‌ها به جز حوزه‌های نظامی و امنیتی بلااشکال و مفید است هرچند که نباید شفافیت در مجلس صرفا به آرای نمایندگان محدود شود که براساس این طرح هم قرار است وضعیت حضور و فعالیت نمایندگان در صحن علنی و کمیسیون‌ها در حوزه قانونگذاری و نظارت، مسائل مالی و دریافتی‌ها شفاف شود.

شفافیت در مجلس و جلوگیری از رفتارهای دوگانه 
نایب رئیس کمیسیون امور داخلی کشور و شوراها بیان کرد: در شرایط فعلی که سطح اعتماد عمومی مردم کاهش یافته شفافیت آرای نمایندگان می‌تواند بخشی از این اعتماد از دست رفته مردم به کارگزاران و مسئولان را احیا کند. یکی دیگر از مزایای این طرح آن است که جلوی سوء استفاده و رانت را می‌گیرد و همچنین مانع رفتارها و رویکردهای دوگانه یا دورویی در نمایندگان در بررسی و رأی خود به طرح‌ها و لوایح شود.

وی ابراز کرد: در واقع شفافیت باعث می‌شود که دیگر نمایند‌ه‌ای نتواند در موافقت یا مخالفت در موضوعی یا مسئولی نطق کند اما رأیی را خلاف نظر خود بدهد.

رفع معایب طرح شفافیت نیازمند اقدامات فرهنگی است
آصفری با بیان اینکه کارآمدی و اثربخشی شفافیت نیازمند رعایت برخی الزامات و فراهم کردن یک سری مقدمات است، گفت: اگر این مقدمات و الزامات وجود داشته باشد منافع شفافیت از معایب احتمالی آن بیشتر می‌شود. در واقع نباید گذاشت به نام شفافیت آسیبی به کشور وارد شود. برای نمونه ممکن است طرح یا لایحه‌ای به نفع کشور نباشد اما جریان و گروه خاصی به دنبال تصویب آن در مجلس است و در اینجا ممکن است نماینده مجلس به دلیل شفافیت رأی خود را مشخص کند و احیانا رأیی برخلاف منافع کشور بدهد.

وی یادآور شد: در واقع رفع معایب طرح شفافیت آرای نمایندگان نیازمند انجام برخی کارهای فرهنگی است تا سواد سیاسی مردم و نمایندگان ارتقا پیدا کند و این طرح را به نتایج مثبت حداکثری برساند.

تأثیر نظام انتخاباتی منطقه‌ای بر تضعیف آثار مثبت شفافیت آرا
آصفری درباره تأثیر نظام انتخاباتی محلی و منطقه‌ای مجلس شورای اسلامی بر تضعیف آثار مثبت شفافیت آرای نمایندگان‌ گفت: متأسفانه به واسطه همین رویکرد‌های محلی و منطقه‌ای و انتظارات مردم یک حوزه انتخابیه از نماینده خود در مجلس، نماینده در برخی مواقع به جای نگاه ملی به مسائل با نگاه منطقه‌‌ای یا صنفی به یک طرح یا لایحه رأی می‌دهد زیرا نگران بازخورد آثار رأی خود در آن حوزه انتخابیه است یا به طور مثال ممکن است طرح یا لایحه‌ای درباره افزایش حقوق یک قشر یا صنف در مجلس مطرح شود در این وضعیت نماینده با توجه به شناختی که از منابع و درآمدهای کشور دارد اگر به این موضوع رأی دهد به منافع کلان کشور خیانت کرده و اگر هم رأی ندهد تحت فشار ذی‌نفعان این مسئله قرار می‌گیرد و این می‌تواند برای فعالیت نمایندگان مشکل‌ساز شود.

نایب رئیس کمیسیون امور داخلی کشور و شوراها اظهار کرد: لذا برای اجرای شفافیت هم جامعه باید آمادگی لازم را داشته باشد و هم درایت و پختگی مجموعه‌های حقوقی و قانونگذاری کشور بالا برود تا شفافیت در مجلس به اهداف خود برسد. از این منظر هنوز خیلی زود است که شفافیت در حوزه آرای نمایندگان اجرایی شود و باید شفافیت را ابتدا در زمینه حقوق، دریافتی‌ها و امضاهای طلایی عملیاتی کرد که تا به امروز هم خیلی دیر شده است.

آصفری درباره بهتر بودن اجرای آزمایشی و موردی اجرای طرح شفافیت در مجلس گفت: به اعتقاد من زمانی که یک سری پیش‌زمینه‌های فرهنگی و اجتماعی هنوز وجود ندارد بهتر بود شفافیت در مجلس در حوزه‌ها و موارد مالی آغاز شود و بعد در حوزه‌ای مانند آرای نمایندگان پس از آماده‌تر شدن جامعه و انجام برخی اقدامات برای بهبود سطح سواد و فرهنگ سیاسی جامعه و خود نمایندگان، شفافیت را در این عرصه اجرایی کرد.

منبع: الف

کلیدواژه: شفافیت آرای نمایندگان شفافیت در مجلس کمیسیون ها طرح شفافیت حوزه ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.alef.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «الف» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۳۳۳۱۲۸۶ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

درخواست عضو مرکزی حزب کارگزاران از نمایندگان مجلس آینده

به گزارش خبرگزاری خبرآنلاین، محمد هاشمی رفسنجانی عضو شورای مرکزی حزب کارگزاران، درباره اهمیت حضور مردم در دور دوم انتخاب مجلس گفت: مجلس دو وظیفه مهم دارد یکی قانونگذاری و دیگری نظارت بر اجرای قانون است.

وی در گفتگو با ایرنا افزود: اکنون بسیاری از مشکلاتی که در کشور بخصوص در حوزه فساد به وجود می‌آید به دلیل عدم نظارت بر اجرای قانون است چراکه اگر نظارتی وجود داشت اینقدر فساد نبود. مشکلات کوچک و بزرگی که در حال حاضر در کشور وجود دارد اگر نیاز به قانون مناسب دارند، این قوانین باید تصویب شوند.

این فعال سیاسی نقش مجلس در اداره کشور را نقش بسیار بزرگ و بااهمیتی توصیف و خاطرنشان کرد: از این جهت اگر نمایندگان مجلس کسانی باشند که دانش و تعهد و نظارت بر اجرا داشته و کارآمد باشند و قوانین خوب تصویب کنند وضعیت کشور و مردم بهتر از این خواهد بود.

هاشمی ادامه داد: بنابراین به لحاظ تحلیلی بسیار مهم است که مردم با توجه به شرایطی که دارند نمایندگانی را انتخاب کنند که آنها را به‌ خوبی می‌شناسند و مطمئن هستند که در جهت رسیدگی به حل مشکلات مردم حرکت می‌کنند، قوانین مناسب تصویب و بر آن قوانین نظارت می‌کنند.

دغدغه مجلس آینده حل مشکلات و چالش‌های کشور باشد

وی تصریح کرد: مشارکت و حضور پرشور مردم ‍پای صندوق‌های رای از این جهت مهم است که مجلسی روی کار بیاید که هم دغدغه و شرایط مردم را مدنظر قرار دهد و هم برای رفع گرفتارهای‌ مردم تلاش کند و از طرفی نظارت بر اجرای قوانین هم داشته باشد.

۲۷۲۱۸

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید. کد خبر 1903314

دیگر خبرها

  • برنامه تشکیل ۲۰ کارگروه تخصصی در حوزه انتخابیه داریم/ضعف مجلس یازدهم در تراز بین المللی
  • نمایندگان استان فارس طرح‌های استانی را جدی‌تر پیگیری کنند
  • ضروری شدن اخذ‌ شناسه یکتا منجر به شفافیت اقتصادی می‌شود
  • کاندیداهای حوزه انتخابیه ری به بررسی مشکلات شهر پرداختند
  • حل معضل کمبود پزشک زن در کشور اولویت مسئولان نیست
  • صیانت از آرای مردم وظیفه اصلی است
  • تقاضای سروری از مردم درخصوص دور دوم انتخابات
  • درخواست محمد هاشمی از نمایندگان مجلس آینده
  • درخواست عضو مرکزی حزب کارگزاران از نمایندگان مجلس آینده
  • مردم با مشارکت حداکثری نمایندگان را پرقدرت راهی مجلس کنند